بهینه سازی مصرف انرژی در سیستم های مدیریت ساختمان
سیستم های مدیریت ساختمان موجب صرفه جویی در مصرف انرژی یا مدیریت انرژی می شوند.در ادامه ، نخست تفاوت بین صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی با مدیریت انرژی را شرح داده و سپس موارد صرفه جویی و مدیریت انرژی ساختمان را توضیح می دهیم .
تفاوت صرفه جویی مصرف انرژی با مدیریت انرژی
صرفه جویی جلوگیری از استفاده نادرست،اتلاف و نشت کردن منابع یا انرژی است:درحالی که مدیریت انرژی به پیاده سازی برنامه ای سیستماتیک برای چگونگی کنترل،استفاده منطقی از انرژی و همچنین کاهش تلفات به حداقل ممکن،بدون اثرگذاری بر نیازهای اصلی یک فرآیند،گفته می شود.
بنابراین هرگاه جلوگیری از استفاده ی نادرست،اتلاف و نشت انرژی (صرفه جویی) به صورت یک برنامه ی سیستماتیک برای چگونگی کنترل،بدون اثرگذاری بر نیازهای اصلی فرآیند درآید،بدان ((مدیریت انرژی)) می گویند.به طور خلاصه مدیریت انرژی یعنی یک برنامه ی کنترل سیستماتیک برای صرفه جویی مصرف انرژی.
کاربرد سیستم های BEMS
سیستم های مدیریت ساختمان در مواردی موجب صرفه جویی در مصرف انرژی می شوند و در موارد دیگر به طور کلی مصرف انرژی را مدیریت می کنند.سعی می کنیم با چند نمونه این موارد صرفه جویی و مدیریت انرژی را روشن تر بیان کنیم.
برنامه زمان بندی
گاهی اوقات سیستم های اتوماسیون یا مدیریت ساختمان دارای یک برنامه زمان بندی برای روشن و خاموش کردن تجهیزات هستند.معمولا این برنامه بسیار ساده است.به گونه ای که در زمان هایی که احتیاجی به کاربرد سیستم نیست آن را خاموش و در اوقاتی که به آن نیاز هست روشن می کنند.از آنجا که چنین برنامه ای به صورت سیستماتیک موجب جلوگیری از اتلاف انرژی می شود،نوعی مدیریت انرژی است.
مدیریت انرژی توسط ناحیه بندی یا تشخیص حضور افراد
بعضی مواقع سیستم های اتوماسیون با مدیریت ساختمان،سیستم ها را بسته به ناحیه قرارگیری یا بسته به وضعیت حضور افراد تنظیم می کنند.برای مثال،در برخی نواحی ساختمان که خالی از سکنه است یا در مواقعی که در یک ناحیه از ساختمان افراد به صورت موقتی حضور ندارند،دستگاه های تهویه هوا را خاموش یا در حالت حداقل مصرف انرژی تنظیم می کنند. چنین برنامه ای ، مانند حالت قبل ، به صورت سیستماتیک موجب جلوگیری از اتلاف استفاده غیر منطقی شده و بنابراین نوعی مدیریت انرژی است.
صرفه جویی از راه تنظیم مقادیر مرجع مناسب روی سیستم ها
اثر مهم تر سیستم های مدیریت ساختمان برنحوه ی مصرف انرژی ، تنظیم دقیق و مناسب میزان انرژی مصرفی در هر وضعیت برای هر دستگاه است. برای مثال،سیستم تهویه ی هوا را در یک ساختمان در نظر بگیرید.
در بازهی زمانی 8 تا 11 صبح،هوا چندان گرم نیست و بنابراین می توان سیستم را برای مصرف کم تنظیم کرد. اما در بازه ی زمانی ظهر و عصر بین ساعات 12تا 16 نیاز به خنک کردن و تهویه افزایش می یابد و بنابراین باید سیستم با شدت بیشتری کار کند .سپس در بازه ی زمانی دوم عصر بین ساعات 16 تا 20 از گرمای هوا کاسته می شود و نیاز به سرمایش و تهویه نیز کاهش می یابد و در نهایت در شب هنگام ،تقریبا نیازی به خنک سازی و تهویه هوا وجود ندارد.
با توجه مثال ارائه شده مشخص می شود نه فقط وضعیت دستگاه از لحاظ خاموش یا روشن بودن،بلکه میزان مصرف انرژی آن نیز باید با سیستم های BAS یا BMS به شکل مناسب تنظیم شود.این تنظیم ،در صورت حلقه بسته بودن سیستم ها ، با تنظیم مقادیر مرجع روی دستگاه ها انجام می شود و در صورت حلقه باز بودن آن ها با تنظیم سیگنال کنترل (فرمان)مناسب به آن ها صورت می گیرد.
اثر مهم تر سیستم های مدیریت ساختمان برنحوه ی مصرف انرژی مصرفی در هر وضعیت برای هر دستگاه است.این تنظیم ،در صورت حلقه بسته بودن سیستم ها ، با تنظیم مقادیر مرجع روی دستگاه ها انجام می شود و در صورت حلقه باز بودن آنها با تنظیم سیگنال کنترل مناسب به آن ها صورت می گیرد.