تجهیزات هوشمندسازی ساختمان
- انواع سنسور
- روشنایی هوشمند
- سیستم سرمایشی و گرمایشی هوشمند
- سیستم امنیتی هوشمند
- پرده هوشمند
- سیستم اعلام و اطفا حریق
- سیستم تهویه هوا هوشمند
- آبیاری هوشمند
- دستیار صوتی
- پارکینگ هوشمند
- استخر هوشمند
سنسور های خانه هوشمند:
سنسور در لغت به معنی حسگر می باشد که از خصوصیات بسیار مهم یک خانه هوشمند بشمار می آید و با استفاده از آنها در بخش های مختلف خانه می توان سناریو های متفاوتی را اجرا نمود.
سنسورهای خانه هوشمند انواع مختلفی دارند که نمونه ای از آن ها عبارتند از:
- سنسور روشنایی
- سنسور التراسونیک
- سنسور درب و پنجره
- سنسور دود و گاز
- سنسور دما(ترموستات هوشمند) و رطوبت
روشنایی هوشمند:
یکی از ویژگی های مهم هوشمندسازی ساختمان، سیستم روشنایی هوشمند می باشد که به وسیله آن از راه دور، روشنایی تمام نقاط خانه را می توان کنترل نمود.
به عنوان مثال برای همه ی ما تا کنون پیش آمده هنگام خواب فراموش کنیم لامپ اتاق یا آشپزخانه را خاموش کنیم و برای خاموش کردن لامپ ها مجبور به ترک محل خواب خود شده ایم. اما امروزه با هوشمندسازی ساختمان و یه واسطه روشنایی هوشمند به راحتی در رخت خواب خود به وسیله تلفن همراه می توانیم تمام لامپ های خانه را روشن یا خاموش کنیم.
از قابلیت های دیگر روشنایی هوشمند، تنظیم میزان نور محیط به وسیله ابزاری به نام دیمر است که باعث صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری، و بهبود کیفیت زندگی می شود.
سیستم های سرمایشی و گرمایشی:
با استفاده از سیستم های سرمایشی و گرمایشی در هوشمندسازی ساختمان، تنظیم دمای محیط و همچنین روشن و خاموش کردن وسیله های سرمایشی و گرمایشی به راحتی از راه دور توسط تلفن همراه یا پنل لمسی توسط فرد یا به صورت خودکار و با برنامه ریزی (تعریف سناریو) که از قبل به آن داده شده است، صورت می گیرد.
به کمک اجرای سناریو برای این فناوری، قبل از ورود به خانه و از راه دور می توان دمای منزل را تنظیم کرد؛ همچنین با تغییر فصول دمای محیط به صورت اتوماتیک متناسب با شرایط آب هوایی منطقه تنظیم می شود.
از نکات مثبت این فناوری می توان به مصرف بهینه انرژی و کاهش هزینه ها اشاره کرد.
سیستم امنیتی هوشمند:
سیستم امنیتی از دیگر امکانات خانه هوشمند می باشد که امنیت و آرامش خاطر را برای ساکنین خانه به ارمغان می آورد. این سیستم از چندین بخش هوشمند دیگر تشکیل شده است که نمونه ای از آن ها عبارتند از:
- درب هوشمند
- پنجره هوشمند
- دزدگیر
- دوربین
به صورت کلی در این سیستم به وسیله دوربین های نظارتی و به کمک دانش پردازش تصویر، به صورت آنلاین می توان بر تمام نقاط داخل خانه و فضای اطراف آن نظارت داشت. علاوه بر این سیستم امنیتی زمان ورود و خروج افراد به همراه تصاویر آن ها را ضبط و ثبت می کند و در صورت مشاهده ورود فردی مشکوک به داخل خانه با به صدا در آوردن آژیر ها مالک خانه را از وقوع حادثه مطلع می کند.
همچنین درب هوشمند که از اجزای اصلی سیستم امنیتی به شمار می آید، با استفاده از روش های مختلف مانند:
- ثبت اثر انگشت
- رمز ورود
- کارت های RF Id
- NFC
- تشخیص چهره
- اپلیکیشن
امکان ورود به خانه را به افراد می دهد و بدین صورت مانع ورود افراد متفرقه به منزل می شود.
پرده های هوشمند:
پرده ها تنوع زیادی در جنس و ظاهر دارند که بر اساس موقعیت مکانی طراحی می شوند. کنار کشیدن برخی از این پرده ها به دلیل طول و اندازه عریضی که دارند کاری سخت و دشوار است و همین امر سبب می شود گاهی از نور خورشید بی بهره شویم.
با پیشرفت دانش و با هوشمندسازی ساختمان این قابلیت به خانه هوشمند افزوده شده که به کمک پرده های هوشمند به صورت خودکار و بدون دخالت دست فرد، پرده ها به کنار بروند. با دادن سناریو نیز در بازه های زمانی بخصوصی می توان پرده ها را باز و یا بسته کرد.
از جمله مزایای این تکنولوژی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- راحتی
- افزایش امنیت خانه (در زمان هایی که مدت زمان طولانی در خانه حضور ندارید)
- هماهنگی با سایر لوازم هوشمند خانه (سیستم تهویه هوا و سیستم سرمایشی و گرمایشی)
- صرفه جویی در مصرف انرژی
سیستم اعلام و اطفا حریق:
تاکنون بسیاری از افراد جان خود را بر اثر نشت گاز یا آتش سوزی از دست داده اند اما امروزه با هوشمند سازی ساختمان و با استفاده از سیستم اعلام و اطفا حریق در خانه های هوشمند خسارت های ناشی از آتش سوزی به حداقل رسیده است.
روش کار این سیستم به این طریق است که در صورت مشاهده دود، آتش، حرارت، گاز منوکسید کربن و خطرات این چنینی پیام های هشدار صوتی و تصویری توسط سیستم اعلام حریق به مالک خانه داده می شود که تا حد زیادی مانع تلفات جانی و مالی می شود.
سیستم اطفا حریق نیز به منظور خاموش کردن کردن آتش وارد عمل می شود که این کار را به صورت اتوماتیک و با توجه به نوع آتش سوزی انجام می دهد.
در واقع سیستم اعلام حریق در هوشمندسازی ساختمان، مجموعه عملیات لازم جهت اعلام آتش سوزی به مالکین خانه را بر عهده دارد و سیستم اطفا حریق اقدامات لازم جهت جلوگیری از پیشرفت بیشتر آتش سوزی و مهار شعله های آتش را را انجام می دهد.
خصوصیات خانه هوشمند
- انعطاف پذیری
- راحتی و آسایش بیشتر
- بهینه سازی انرژی
- بهبود کیفیت زندگی
- انجام سریع تر کارها و صرفه جویی در زمان
- کاهش هزینه های نگهداری و تعمیرات
- افزایش ایمنی در برابر حوادث و سرقت
- کنترل و نظارت بر خانه از راه دور
- قابلیت ایجاد سناریو برای تجهیزات هوشمند
- استفاده ی راحت از امکانات هوشمند برای کودکان، سالمندان، بیماران و حیوانات خانگی
- قابلیت ارتقا و به روز رسانی نرم افزاری و سخت افزاری تجهیزات در صورت داشتن زیر ساخت هوشمند