اجزای اصلی یک ساختمان هوشمند
در ساختمان های هوشمند با استفاده از سیستم خودکار کنترل روشنایی ساختمان ، کنترل سیستم سرمایش و گرمایش، کنترل دوربین های مدار بسته،کنترل درب ها ، کنترل وضعیت های اضطراری همچون آتش سوزی،زلزله و بسیاری کنترل های هوشمند دیگر ، مصرف انرژی به نحو چشمگیری کاهش می یابد.
ساختمان هوشمند ساختمانی است پویا و مقرون به صرفه که از یکپارچه کردن چهار قسمت ذیل بوجود می آید:
- Heating Ventilation and Air-Conditioning (HVAC)
- Fire Safety
- Security
- Energy & Lighting Management
ساختمان هوشمند ، ساختمانی است که مجهز به یک زیرساختار ارتباطی قوی هست که می تواند به صورت مستمر نسبت به وضعیت های متغیر محیط عکس العمل نشان داده و خود را با آنها وفق دهد و همچنین به ساکنین ساختمان این اجازه را می دهد که از منابع موجود به صورت موثرتری استفاده کرده و امنیت و آسایش آنها را افزایش دهد.
در حال حاضر هزینه های جاری یک ساختمان اغلب بخش عمده ای از درآمد مالکان را به خود اختصاص می دهد.اکنون بسیاری از سازمان ها در دنیا به صرفه جویی در مصرف انرژی و هر چه بهتر کردن محیط های کاری و زندگی خود روی آورده اند.
معروف ترین روش های به کار گرفته شده در کاهش مصرف انرژی عبارتند از :
- خاموش و روشنکردن تجهیزات بر اساس جدول زمانبندی کارکرد
- بهره برداری از تجهیزات در صورت نیاز و ضرورت
- بهره برداری از حداقل ظرفیت مجاز در بهره برداری از تجهیزات
- محدود کردن تقاضا که موجب قطع برق تجهیزات در صورت بارگذاری بیش از حد تعیین شده،خواهد شد.
- مانیتورینگ وضعیت تجهیزات و بهره برداری از داده ها در رفع مشکلات
در سیستم مدرن و نوین ، طی پیاده سازی یک شبکه عصبی و کنترلی، اطلاعات مربوط به کلیه تجهیزات اعم از فشار مایع،فشار گاز،دما،رطوبت،فرمان حرکت و غیره در یک کنترلر مرکزی وارد شده و سپس با نرم افزاری که در آن بصورت گرافیکی شبیه سازی شده است عمل برنامه ریزی صورت گیرد.
تهویه مطبوع :
در تعریف تهویه مطبوع بر اساس I.B.S در استانداردهای جهانی آمده است:
نوعی از مکیدن و یا دمیدن هوا از طریق طبیعی و یا مکانیکی به هر فضا یا از هر فضا برای کنترل برودت و حرارت ساختمان با تنظیم هوشمند دما،رطوبت،همراه با حذف آلاینده های مختلف برای تامین آسایش حرارتی.
در این سیستم که مبتنی بر بهینه سازی مصرف انرژی و کنترل صحیح تجهیزات مولد انرژی می باشد محل کنترل در سطوح مختلف ساختار برودتی و رطوبتی سیستم اعمال می شود.
سال هاست که چیلرها،بویلرها،هواسازها،فن کوئل ها و دیگر تجهیزات مکانیکی یک ساختمان امکان کنترل را دارا می باشند که این کنترل بصورت کاملا بسته و محلی صورت می گیرد.
برای مثال در صورتی که فشار بخار داخل بویلر از حد استاندارد بالاتر رود بطور خودکار مشعل خاموششده و یا شیر اطمینان عمل می کند.
در چنین سیستمی تمامی کنترل ها و عملکردهای تجهیزات بصورت دستی صورت می گیرد.مثلا در ابتدای فصل این مدیر واحد تاسیسات است که تصمیم می گیرد چند درصد از سیستم فعال شده و چه تعداد از پمپها در مدار قرار گیرند و یا اینکه توالی فعالیت پمپ ها طوری انجام گیرد که استهلاک به صورت متناسب انجام شود.
ولی در سیستم مدرن و نوین ، طی پیاده سازی یک شبکه عصبی و کنترلی ، اطلاعات مربوط به کلیه تجهیزات اعم از فشار مایع،فشار گاز ،دما،رطوبت ،فرمان حرکت و غیره در یک کنترلر مرکزی وارد شده و سپس با نرم افزاری که در آن کلیه ساختمان و تجهیزات مکانیکی آن بصورت گرافیکی شبیه سازی شده است عمل برنامه ریزی صورت می گیرد.
تامین امنیت در ساختمان :
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان،به شما اجازه می دهد تا به راحتی امنیت کل ساختمان را توسط حسگرها و یا سایر سیستم های کنترل تردد،کنترل نمایید و براحتی از هر گونه رفت و آمد و یا عمل انجام شده در ساختمان،مطلع شوید.
نحوه عمکرد مدل های سنتی این سیستم ، مشابه با سیستم های اعلان حریق بوده ولی در بحث هوشمند سازی ، بصورت یکپارچه با سایر سیستم ها ، عمل می نماید.