مدرسه هوشمند چیست؟
در مدرسه هوشمند جدا از تکنیکهای خاص در مورد روش تدریس، از تجهیزات و فناوری پیشرفته برای پیشبرد در روند آموزشی استفاده میشود. ایدهی اصلی تدریس هوشمند یا به عبارتی دیگر درس مدرسه این است که دانشآموزان خلاق و مبتکر پرورش یابند.
بنابراین مثل مدارس سنتی معلم به تنهایی وظیفهی آموزش را بعهده ندارد؛ بلکه آموزش با کمک ابزارهای هوشمند صورت میگیرد که منجر به پویایی و تعامل بیشتر دانش آموزان میشود.
سیستمهای هوشمند مورد نیاز در هوشمند سازی مدرسه
علاوه بر ابزارهای کمک آموزشی و دیجیتالی برای هوشمند سازی کلاس درس، سیستمهای هوشمند دیگری برای ساخت یک مدرسه اسمارت بکار میرود، آنها شامل:
- سنسورهای صوتی و تصویری هوشمند
- دوربینهای امنیتی هوشمند
- سیستم حرارتی هوشمند
- سیستم تهویه هوشمند
- سیستم روشنایی هوشمند
- کارت دانش آموزی هوشمند
- قفل هوشمند
اصول ایجاد مدرسه هوشمند
- با آن اصول اولیه که ذکر شد، مدرسه هوشمند به فضایی پویا و جذاب برای تفکر و درک عمیق علوم مختلف تبدیل میشود، به این معنا که فقط حفظ کردن و نمره گرفتن مد نظر نیست، بلکه فقط و فقط یادگیری آن هم بصورت کاربردی اهمیت دارد.
- با این روش، به استعداد دانش آموزان احترام گذاشته شده و آنها را به افرادی مسئولیت پذیر برای جامعه تبدیل میکند. در ایجاد مدرسه هوشمندهفت اصل آموزشی وجود دارد:
1. دانش مولد (Generative Knowledge)
دانش، اصلیترین موضوع مدرسه هوشمند است. دانشی که برای دانش آموزان کارآمد است و بیشترین سوددهی را برای آنها دارد. شناسایی و ساختاربندی محتوایی که بیشترین پتانسیل را برای پیشرفت دانشآموزان دارد، نقطهی شروعی برای آموزش در مدارس هوشمند است.
2. تمرینات پیچیده (Embracing Complexity)
تمرینات پیچیده دقیقا مطابق دستور العمل اصلی مدرسه هوشمند است. تمرینات پیچیده دانش آموزان را با هیجان و اشتیاق تمام، به تفکر وا میدارد.
دانش آموزان برای رسیدن به درک عمیق نیاز دارند تا با موقعیتها و مشکلات پیچیده کنار بیایند. مدارس هوشمند، شامل موقعیتهای یادگیری است که به دانش آموزان کمک میکند تا مهارتهای خود را در تحمل پیچیدگیها و مشکلات محک بزنند.
3. قابلیت یادگیری هوش (Learnable intelligence)
مورد دوم، توجه به قابلیت یادگیری هوش است و نه صرفا میزان هوش! بر پایهی یک سنت روانشناختی، هوش را یک مقدار ثابت در نظر میگیرد. بر اساس تحقیقات انجام شده در پروژهی Zero، با استفاده از روشهای تفکر، انسان میتواند هر چیزی را بخوبی یاد بگیرد.
4. تدریس برای ماهرشدن و انتقال علم (Teaching for Mastery and Transfer)
یک اصل ساده اما قدرتمند برای آموزش این است که برای آنچه که دانش آموزان میخواهند یاد بگیرند شرایط را مهیا و ایجاد انگیزه کنید. هر چقدر انگیزه قویتر باشد، یادگیری با سرعت و شوق بیشتری انجام میشود.
در نیتجه دقیقا دانش آموز به شخصی ماهر که توانایی انجام کاری را به تنهایی دارد، تبدیل میشود. عمل به درستی به او منتقل شده و اینگونه یک فرد متخصص به جامعه اضافه میشود.
5. تمرکز بر درک دانش آموزان (Focus on understanding)
در مدرسه هوشمند، بر درک عمیق دانش آموزان در هنگام کار فردی یا کار گروهی بسیار تأکید میشود. موردی که در مدارس سنتی این موضوع به دست فراموشی سپرده شده بود.
6. ارزیابی یادگیری محور (Learning-Centered assessment)
ارزیابی یادگیری محور، در بهترین عملکرد به عنوان ابزاری منعکس کنندهی میزان یادگیری است. این مدل ارزیابی موجب پویایی ارتباط معلم و دانش آموزان میشود. با ارزیابی یادگیری محور، دانش آموزان مسئولیت کار خود را به عهده میگیرند و برای رسیدن به موقعیت ایدهآل تلاش میکنند.
7. مدرسه هوشمند به عنوان یک سازمان آموزشی (The school as a learning Organization)
مدرسه هر آنقدر که برای آموزش رشدِ فرهنگی و علمی دانش آموزان مؤثر است باید برای رشد معلمان و مدیران نیز محیطی تأثیر گذار باشد. در مدرسه هوشمند از علایق فکری و حرفهای اولیای مدرسه حمایت میشود. طبق این روش، فضای مدرسه دیگر خشک و یکنواخت نیست و متناوباً با ایدههای جدید بروزرسانی میشود.