هوشمندسازی ساختمان در ایران نقشه راه ندارد/ کاهش 7درصدی مصرف انرژی با راهکارهای ساده در ساختمان
فعالان بخش خصوصی با انتقاد از بی توجهی نهادهای ذیربط به بحث بهینه سازی انرژی و هوشمندسازی ساختمان ها در کشور، خواستار اقدامات جدی در این بخش شدند.
مسئولیت هدررفت عظیم انرژی متوجه دولت است
در همین راستا یک فعال بخش خصوصی با انتقاد از اینکه قوانین انرژی در کشور اجرایی نمیشود گفت: به دلیل عدم اجرای این قوانین شاهد مصرف و اتلاف بیرویه انرژی در سطح کشور و سرمایه های ملی هستیم که عوارض و خسارات بسیار سنگینی را برای جامعه به همراه دارد.
علی علیان در گفت و گو با «صما» با انتقاد از نحوه سیاست گذاریها و روشهای اجرایی در بدنه دولت افزود: قطعا مسئولیت تمام این بیبرنامگیها و هدررفت عظیم انرژی متوجه دولت است که در اعصار و دورههای مختلف این اتفاق است.
وی با بیان اینکه این فرآیند باید اصلاح شود تا از هدررفت سرمایههای ملی جلوگیری شود و از سوی دیگر سلامتی مردم را به خطر نیندازد، درخصوص ننقش بخش خصوصی در بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمان ها گفت: قطعا گذاریها سیاستهای منطقی میتواند بخش خصوصی را هم در مسیر درست و صحیحی قرار دهد تا همگام و همجهت با استانداردهای جهانی موجود در حوزه انرژی، حرکت کنند.
علیان در پاسخ به اینکه چه چالشهایی در مسیر فعالیت تولیدکنندگان فناوریهای نوین در کشور وجود دارد گفت: ضرورت دارد که تولیدکنندگان، بخشهای تحقیقاتی خود را توسعه بدهند و علیرغم اینکه این حرف وجود دارد، اما متاسفانه در عمل به طور مطلق شاهد این امر نیستیم و در بودجه ملی دیده نشده است.
مدیر شرکت کیان مبتکر پارس با ابراز تاسف از اینکه از شرکتهای فعال در حوزه حمایت از هوای پاک و تولید فناوریهای نوین هیچ حمایتی انجام نمیگیرد، درخصوص حمایت های مورد نیاز فعالان حوزه بهینه سازی مصرف انرژی تصریح کرد: انتظار می رود که دولت در گام اول بتواند با مکانیزمهایی، نقدینگی مورد نیاز بخش تحقیقات کشور را تامین کند.
علیان افزود: در مرحله بعدی دولت باید تسهیلات طولانی مدت را برای تولیدکنندگان پیشبینی کند و تخصیص دهد تا به این ترتیب بتوانیم رشد تحقیقات را در این زمینه سرعت دهیم و تکمیل کنیم.
این فعال بخش خصوصی درخصوص راهکار پیشنهادی برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها گفت: با توجه به اینکه ما در بخش تامین سرما، گرما و آب گرم، بالاترین سطح انرژی را در ساختمانها استفاده میکنیم، به نظر میرسد که اقدام نخست، استفاده از مصالح نوین و ایزوله کردن ساختمانها است. اما بخش دیگر به نوع تجهیزاتی برمیگردد که برای تامین حرارت و یا سرمایش ساختمانها استفاده میشود.
بهینه سازی انرژی در نبود هوشمندسازی ساختمان به نتیجه نمی رسد
همچنین یک فعال حوزه ساختمانهای هوشمند با بیان اینکه سیستم BMS یا هوشمندسازی ساختمان در کشورهای دیگر نهادینه شده است، گفت: ولی در کشور ما هوشمندسازی ساختمان مقوله سادهای نیست، چون به بنمایههایی نیاز دارد که ما در ایران نداریم.
عباس اکبری در گفتوگو با «صما» با اشاره به چالش های هوشمندسازی ساختمان در ایران گفت: اولین مسئله آن است که در ایران نهاد مشخصی، متولی و بانی کدهای مربوطه نیست و ما اگرچه استاندارد داریم؛ اما کد مدلینگ نداریم. در حالی که در دیگر کشورها کدها اجباری است و قانون از آنها حمایت میکند.
وی با انتقاد از اینکه در ایران رعایت استاندارد، کد و ابلاغیه از هم تفکیک میشود، افزود: سالهاست که در کشور ما درباره هوشمندسازی ساختمان صحبت میشود، اما در این حوزه به جایی نرسیدهایم و اگر زیربناها آماده نباشد، دستیابی به آن مشکل است.
اکبری با بیان اینکه عملا هر چه ساختمان هوشمند در کشور طراحی و یا ساخته شده، در قالب ساختمانهای انفرادی بوده است گفت: متاسفانه با وجود اینکه شرکتهای بخش خصوصی در این زمینه به کار خود آشنا هستند و به خوبی فعالیت میکنند، اما به دلیل یک نقشه راه در بخش هوشمندسازی ساختمان، ایران جایگاهی در این زمینه ندارد.
این کارشناس هوشمندسازی ساختمان با بیان اینکه بحث هوشمندسازی ساختمان ها یک مقوله بازرگانی و تجارتی در کنار بحث فنی و مهندسی است افزود: صحبت در حوزه انرژی پایدار، یک مسئله کلان است. چون درنهایت ساختمانهای هوشمند، یک شهر هوشمند را میسازند و شهرها هم کشورها را میسازند.
اکبری با انتقاد از بی توجهی به این موضوع در کشور گفت: مثل رشتههای دیگر به موضوع احداث ساختمانهای هوشمند در ایران کمتوجهی شده و همین مسئله، صدمه بسیاری به بحث بهینهسازی مصرف انرژی وارد کرده است.
منبع: صما